Posted on

Nometilla edessä vauhdikas, mutta valoisa vuosi

Nometin uusi vuosi on lähtenyt käyntiin erittäin positiivisissa merkeissä. Lähitulevaisuuden koneinvestoinnit, organisaation henkilöstötason uudistukset sekä teollisuuden noususuhdanteet saavat myös toimitusjohtaja Jyrki Tiiran odottamaan kirkasta kevättä.

Mitä kuuluu?

”Yleisellä tasolla voisi tiivistää, että näyttää hyvältä”, Tiira kertoo. Nometin hallitus teki juuri päätöksen koneinvestoinneista, jotka ovat yrityksessä ensimmäiset kuuteen vuoteen. ”Investointipäätös on merkittävä ja kertoo paljon myös nykytilanteesta. Täytyy takoa, kun rauta on kuumaa”, Tiira kiteyttää. ”Kun kysyntä on korkealla, niin totta kai meidänkin on yrityksenä otettava osamme.” Toiset hankituista koneista ovat perinteisempiä, mutta osa edustaa tekniikan uusinta huippua. Investointien kokonaisarvo on noin 750 000 €.

Ala kasvaa kovaa vauhtia, mutta Nometin osalta liikevaihdon kasvu on ollut jopa alan yleistä tahtiakin hurjempaa. ”Nyt näyttäisi siltä, että pääsemme pian päättyvän tilikautemme osalta budjetoituun tulokseen”, Tiira kertoo ja täsmentää, että budjetti oli erittäin haastava. Sikäli tulos on jopa pienimuotoinen positiivinen yllätys. ”Kaikki viestii siitä, että suunta on vahvasti nousujohteinen. Toki se tarkoittaa myös sitä, että tekemistä on paljon ja päivät ovat työntäyteisiä. Mutta sehän on vain positiivista”, Tiira sanoo.

Tiira on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, mitä Nometissa ja sen ympärillä on tapahtunut hänen toimitusjohtajakautensa ensimmäisinä kuukausina. ”Henkilökohtaisesti katsottuna kaikki on lähtenyt pyörimään hyvin, ja yrityksen osalta tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Toki nämä kulkevat käsi kädessä. Itselläni menee hyvin silloin kun yrityksellä menee hyvin.” Positiivisten asioiden lisäksi on totta kai ilmennyt myös joitakin kehittämiskohteita, mutta niihin on jo tartuttu. ”Olemme uudistaneet organisaatiota. Uusi tuotantopäällikkö sekä menetelmäkehityksen vetäjä aloittavat nyt tehtävissään. He tuovat osaamista ja näkemystä näille alueille, jotta saamme nostettua tehokkuuttamme kaikilla saroilla”, Tiira summaa. ”Tilauskanta on nyt niin hyvällä mallilla, että myös tehtävien ja käsiteltävien tarjousten määrä on kasvanut. Niissä menetelmäkehitysryhmä on tiiviisti mukana. Kun tarjoukset saadaan läpi, on muutokset ajettava myös tuotannossa vakiotuotestandardien mukaisiksi.”

Näkökulmia uuteen vuoteen

Nometilla on käynnissä uuden strategian työstö. Siinä keskitytään vahvasti siihen, kuinka liikevaihtoa voidaan kehittää ja mitä toimenpiteitä sen kasvattaminen edellyttää. ”Selvää on, että kasvua haetaan, mutta keinot täytyy vielä määritellä. Tietenkin pohdimme myös organisaatioon ja henkilöstöön liittyviä kysymyksiä, sillä kaikki osa-alueet kytkeytyvät toisiinsa”, Tiira summaa. Hänen mukaansa viimeisimmistä ennusteista on ollut tulkittavissa, että maailmanlaajuinen noususuhdanne jatkaisi vielä kasvuaan. ”Jossain vaiheessa jo veikkailtiin, että bruttokansantuote lähtisi pikkuhiljaa laskemaan, mutta uusimpien ennusteiden mukaan tämä vuosi mentäisiin vieläkin kovemmalla tahdilla eteenpäin.” Tiira ja muut nometlaiset toivovat tietysti, että suhdanteet jatkuisivat tällaisina vielä muutaman vuoden. ”Mutta ennen kaikkea toivomme, että kotimaiset yritykset pitäisivät tuotantonsa Suomessa. Silloin voisimme jatkaa kestäviä, toimivia ja laadukkaita kumppanuussuhteitamme myös tulevaisuudessa.”