Posted on

”Luvassa yhtä suuri tehokkuusloikka kuin internetin käyttöönotto”

Tulevaisuudessa pelkän tilaaja–toimittaja -mallin sijaan hyötyä ja kilpailuetua syntyy pitkästä kumppanuudesta ja tuotantoketjun kehittämisestä yhdessä. Kehityksen kärjessä kulkee Sandvik Mining and Construction Oy:n DigiLeanNet-hanke, jossa myös Nomet Oy on aktiivisessa roolissa.

Sandvikin hankintapäällikkö Antti Riipola ennakoi DigiLeanNet-pilottihankkeessa kehitellyistä uusista työkaluista ja yhteistyötavoista yhtä suurta tehokkuusloikkaa yhteistyölle kuin internetin ottaminen käyttöön aikanaan oli.

”Olemme esimerkiksi käyneet yhdessä Nometin kanssa läpi valmistettavuusasioita 3D -mallien avulla. Näin uusien kappaleiden valmistamisesta tulee tehokkaampaa.”

Uudenlaista elinkaariajattelua ja läpinäkyvyyttä

DigiLeanNet-hankkeen myötä yhteinen kanssakäyminen on syventynyt ja myös elinkaariajattelua on vahvistettu. Nomet esimerkiksi varautuu Sandvikin tarpeisiin puskurivarastoilla.

”Nometin rooli on ollut kiitettävän aktiivinen”, Riipola kertoo.

Paljon töitä on tehty esimerkiksi toimitusketjun läpinäkyvyydessä, jotta varastoissa olisi juuri oikea määrä oikeaa tavaraa ja varastotilanteet nähtäisiin jopa yli yritysrajojen.

Kumppanuuden edut voittavat tarjouskilpailun

Sandvikilla hyödynnetään hankinnoissa niin tarjouskilpailuja kuin pitkiä kumppanuuksiakin. Nometin kanssa kumppanuuden edut ovat merkittäviä, kun aina uusien haasteiden edessä molemmilla osapuolilla on tekemisestä yhteinen ymmärrys.

”Pitkään yhdessä toimineina tunnetaan toisen kyvykkyys. Tarjousten perusteella hankintojen hoitaminen ja toimittajan vaihto usein toisi enemmän yllätyksiä mukanaan”, Riipola sanoo.

Yhteistyötä jo neljä vuosikymmentä

Nometin ja Sandvikin erikoisruuvien valmistuksesta lähtenyt yhteistyö on kasvanut huimasti vuosien mittaan.

”Voi sanoa, että Nomet toimittaa kaikkea siansaparon kokoisista kappaleista emakon kokoisiin, eli muutaman kymmenen millin kappaleista yli 1 000 millin kappaleisiin”, Riipola naurahtaa.

Hän on tyytyväinen Nometiin yhteistyökumppanina.

”Hyvin on pärjätty jo neljä vuosikymmentä, joista olen itse ollut mukana 27 vuotta”, Riipola summaa. ”Nometista on tullut vuosien saatossa laajemman spektrin alihankintakonepaja. Jo meidän kasvaessa nopeasti viime vuosituhannella Nomet pystyi hienosti vastaamaan kasvuun ja tarpeisiin.”

Yhteistyö jatkuu eteenpäin DigiLeanNet-hankkeesta saaduilla uusilla oivalluksilla ja työtavoilla.

Alihankintamessuilla luvassa puheenvuoroja Tulevaisuuden digitalisoitunut tuotantoverkosto eli DigiLeanNet-hankkeesta.

Aika               Ke 27.9.2017 14 – 15

Paikka           HEAT Corner, Pääaula

Linkki            https://www.alihankinta.fi/fi/program/hairiotonta-ja-ekotehokasta-toimintaa-digitalisoituneessa-tuotantoverkostossa/

Puheenvuorot: Sandvik Mining and Construction Oy / Antti Riipola, Nomet Oy / toimitusjohtaja Harri Jokinen, ToolFac Oy / toimitusjohtaja Pekka Koponen.