Posted on

Nomet mukana uusien kykyjen etsinnässä

Nomet on mukana pirkanmaalaisten metallialan yritysten, ELY-keskuksen ja TE-palveluiden yhteishankkeessa, jossa etsitään uusia ammattiosaajia. Koneistajan RekryKoulutus -niminen hanke kouluttaa alalle uusia CNC-koneistajia, joille on tällä hetkellä suuri tarve.

Osaajille on tilausta

Nometin myyntipäällikkö Timo Kymäläinen kertoo, että kohentuneen taloustilanteen myötä teollisuus on selvässä nousussa, ja se näkyy myös työvoiman tarpeessa. ”Hankkeen pohjimmainen idea on taata, että alalla on jatkossakin riittävästi osaava tekijöitä”, Kymäläinen kiteyttää. ”Tahdomme lisätä metalliteollisuuden houkuttelevuutta ja toivomme, että saamme paljon uusia ja motivoituneita hakijoita.”

Koulutus kestää kahdeksan kuukautta, ja siitä on mahdollisuus jatkaa ammatilliseen tutkintoon oppisopimuksella. Kymäläinen sanoo, että koulutus ei ole kohdistettu millekään tietylle ryhmälle. Hänen mielestään se sopii kaikille alasta kiinnostuneille, oli kyseessä sitten työuransa alussa oleva nuorukainen tai kokeneempi, uutta uraa haikaileva alanvaihtaja.

Perinteisen alan uudet kasvot

Kymäläisen mukaan metalliteollisuus on ala, jolla on paljon tarjottavaa. ”Suhdanteet ovat paranemassa, ja osaaville tekijöille on tilaa. Olemme käyttäneet mm. kalibroinnissa ja koneistuksissa vuokratyövoimaa, ja sieltäkin puolelta viesti on ollut selkeästi se, että työvoiman tarve on huikeassa kasvussa.” Metalliteollisuudessa palkkaus suhteutettuna muihin vastaavan koulutusmäärän aloihin on varsin kilpailukykyinen. Kymäläinen muistuttaa myös, ettei työskentely itsessään ole enää sitä pelkkää hitsaamista, joka monen mielikuviin yhdistyy. ”Koneet ja hallintalaitteet ovat nykyisin erittäin pitkälle automatisoituja, ja tietotekniikka on muutenkin olennainen osa prosessia. Työ on aika paljon siistimpää, monipuolisempaa ja haasteellisempaa kuin moni kuvittelee.”

Koulutus käynnistyy tammi-helmikuun vaihteessa. Aiemmasta kädentaito-osaamisesta on hyötyä, mutta opiskelijavalinnassa ratkaisevia asioita ovat opiskelijan oma asenne ja motivaatio. Tavoitteena olisi, että opiskelijat työllistyisivät hankkeen kumppanuusyrityksiin. Yritykset tahtovat tukea alan uusien tulokkaiden opiskelua mahdollisimman kattavasti, sillä osaavat ammattilaiset ovat koko teollisuuden etu. Myös Nomet on Kymäläisen mukaan opiskelijoiden tukena matkalla kohti uutta uraa: ” Meihin saa ottaa yhteyttä ja tulla vaikka paikan päälle katsomaan, mitä työ on käytännössä. Tahdomme toivottaa hakijat avoimesti tervetulleiksi alalle.”